prima pagina Public Euroconsulting cum comand resurse umane pachete oradea update cd resurse umane de la a la z contact
e-mail: Vreau un cont
parola: Reamintire parola
  Continut   Instrumente de lucru
  Update
#
Adeverinta. Are Angajatorul un termen de eliberare a acesteia?
Care este numarul maxim de zile in care Angajatorul este obligat sa elibereze o adeverinta salariatului sau?

Conform art.8 alin. 3 din HG nr.500 / 2011, “la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
....................
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Art. 34 alin.5 din Codul Muncii spune ca “la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate”. Observam ca aici nu se spune nimic despre un anumit termen.

Si totusi, daca angajatul nostru are nevoie de o adeverinta pentru spitalizare, ce s-ar intampla daca i-am elibera aceasta adeverinta in 15 zile? Poate durata spitalizarii nu este de 15 zile. In cazul acesta, cum va dovedi el calitatea de asigurat?
Sau, in alte cazuri, i-ar trebui adeverinta pentru acordarea unui credit la o banca, sau pentru inscrierea copilului la gradinita, sau pentru asociatia de locatari in vederea acordarii subventiei din partea statului, etc.

De aceea, este indicat ca Angajatorul sa-i elibereze adeverinta salariatului sau, in timp util, tocmai pentru a nu-l pune intr-o situatie neplacuta pe salariatul nostru in fata institutiilor sau firmelor unde trebuie sa prezinte adeverinta. Este bine sa fie specificat si in Regulamentul Intern al firmei care este procedura de eliberare a adeverintelor si sa se stabileasca un orar in vederea eliberarii acestora, tocmai ca persoana/persoanele de la resurse umane sa nu fie asaltate in fiecare zi si la orice ora de catre salariati.

Lavinia CATRINAR
www.publiceuroconsulting.ro[inapoi]
   Newsletter
Pentru a primi ultimele noutati introduceti adresa de e-mail: